06 12 08 - 15:26

Hoofdstuk vijftien: Liverpool

Soms begrijp ik ze niet, die klasgenoten van me. Heel vaak is dat een cultureel probleempje (daarover later meer. Veel meer),maar soms heeft het ook gewoon met taal te maken. Er zitten 22 mensen in onze klas en negentien daarvan kan ik prima verstaan. En dan zijn er twee grote uitzonderingen.


Dit Masterprogramma draait voor het grootste gedeelte in Örebro, maar een klein percentage speelt zich af in de andere Noordelijk gelegen landen. Dus vorige week trok ons bonte gezelschap voor een week naar Finland. De kamerindeling is door een van de secretaresses van het Internationale bureau gedaan, en zij vond het handig om ons op afkomst in te delen. Dus alle Russisch sprekende meisjes zaten bij elkaar, alle Afrikanen en alle Chinezen.


Bleef over: ik als enige Europeaan in onze klas, en Juliana uit Indonesië. Nou, dat wordt gezellig, dacht ik toen ik hoorde wie mijn kamergenoot was. Niet dat ik Juliana onaardig vind. Dat weet ik eigenlijk niet, want zij is dus een van de twee mensen die ik niet begrijp als ze praat. Ik weet niet of het de articulatie is, het accent of dat haar Engels gewoon bar slecht is - een conversatie kost heel veel moeite. De Chinese Yao Yi is een pak van hetzelfde spreekwoordelijke laken. Zijn mond beweegt en ik hoor geluid, maar wat hij nou toch zegt ...


Dus ik ben de hele Finlandreis vooral met de Georgische George opgetrokken. Want ook de mannen werden van tevoren ingekamerd, en hij was de gelukkige winnaar van Yao Yi als genootje. Een prachtig voorbeeld van een typisch gesprek tussen die twee is het volgende voorval: 'Als jij nog naar de wc moet, moet je nu gaan, want ik wil gaan douchen'. En de reactie: 'Liverpool'. Ik kan George prima verstaan, dus dit is het bewijs dat Yao Yi ons ook niet kan verstaan. Of hij was gewoon ontzettend verdiept in de voetbalwedstrijd op tv.


Tien minuten voor we uit moeten checken om terug naar Zweden te varen, is het in elke kamer nog een totale chaos. Om in onze chaos de pogingen tot een gesprek levendig te houden en omdat ze misschien hulp kan bieden, vraag ik Juliana of ze misschien weet waar mijn trui is gebleven. En de kans is groot, heel groot, dat ik haar verkeerd heb verstaan, maar zei ze nou - 'Liverpool'? © Ellen W.


Dit zijn we dus met z'n allen.

 

Bewijsstuk 1 dat het een slecht plan is om een complete klas los te laten in een televisiestudio ...

 

Of eigenlijk: om een complete klas waar dan ook los te laten.

Regen? Welke regen? In nachtelijk Helsinki.


Op de boot terug. Elwin en Mathijs: dit keer had ik een hut, dus (helaas) geen overnachting tussen het casino en de karaokebar dit keer.
Reacties:

Heej, Ellen-de-pellen!

Ik heb het 1 & ander upgedeet en als het goed is moet alles weer naar behoren werken…

Kiep the spannende verhalen komming!
elwin () - 06 12 08 - 18:29

ah, en de reacties doen het ook weer! :)
elwin () - 06 12 08 - 18:44

Ik zit nu heel hard te denken of ik iets onverstaanbaars kan typen.. ;)
Onmogelijk..

But, was ‘t welbekende globetrotters mekka-achtige schiereiland nog in de Oostzee te bewonderen?

Of was u niet in Helsinki?
Mathijs () - 10 12 08 - 12:36